Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΝΕΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ         |  SOCIETY OF CYPRIOT STUDIES
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ  |  CYPRUS FOLK ART MUSEUM

Έτος ιδρύσεως 1936                             |  Foundation 1936

                                                                                                         ΝΕΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015


Ξέρατε ότι…
Ο Ιούνιος ονομάζεται από το λαό και ως Πρωτογιούνης. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ωριμάζουν οι καρποί όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα πεπόνια.
Κυριότερες εορτές του Ιούνη είναι του ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου, Απ. Βαρνάβα, στις 11 και του Αγ. Ονουφρίου στις 12 του μήνα, ο οποίος θεωρείται ότι φρονιμεύει τα άτακτα παιδιά. Κατά την εορτή του Αγ. Ιωάννη του Λαμπροφόρου στις 24, αναβίωνε το έθιμο του ανάμματος φωτιάς στους δρόμους και μπροστά από τις εξώπορτες των σπιτιών, με τους νέους να τραγουδούν:
«Ψύλλοι, ψύλλοι, φύετε, τζαι κορκοί, ψοφήσετε
τζι άης Γιάννης έρκεται με το κονταρόξυλον
τζαι κονταροξυλίζει σας».
Στις 29 τιμάται η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οπόταν και λήγει η σχετική νηστεία, η οποία ονομάζεται «πορτίν της παπαδκιάς» (λόγω της σύντομης διάρκειάς της) ή «σαρακοστή των ασ̌έρων» (σαρακοστή για τα άχυρα) κυρίως στην περιοχή της Πιτσιλιάς.
Η γιορτή του Αγ. Πνεύματος είναι κινητή εορτή και φέτος εορτάστηκε την 1η Ιουνίου. Κατά την εορτή του «Κατακλυσμού», όπως λέγεται από το λαό, οι άνθρωποι συνήθιζαν από παλιά να συγκεντρώνονται στις παράλιες πόλεις και να κολυμπούν στη θάλασσα ή να βρέχουν γνωστούς και φίλους με νερό για να μην «ψωρκάσουν». Ένα άλλο έθιμο ήταν ο διαγωνισμός τσαττιστών και χορών, με τα οποία οι συμμετέχοντες ήθελαν να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

Πηγές:
-Αρχείο Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου
-Παπαχαραλάμπους, Γ.Χ., Κυπριακά Ήθη και Έθιμα, Λευκωσία, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, 1965.

ΕΚΘΕΜΑ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
Επ΄ ευκαιρία της επετείου της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (29η Μαΐου 1453) η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών επέλεξε να σάς παρουσιάσει ξύλινη βακτηρία (κοιν. μπαστούνι) με ένθετα ελάσματα ασημιού, συρματερής τεχνικής, η οποία προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Το μπαστούνι (ΑΜ 3127) ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και έγινε δωρεά από την κ. Φωτεινή Στεφανή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταγράφονται στο μητρώον του μουσείου πρόκειται για δώρο ενός ιερέως που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη προς την οικογένεια της. Το μπαστούνι ανήκε σε Έλληνα άρχοντα της Πόλης, γεγονός που υποδεικνύεται κι από την πολυτελή του διακόσμηση. Άλλωστε σύμφωνα με τον συρμό στην Ευρώπη, ήδη από τις αρχές του 18ου αι. και κυρίως κατά τον 19ον αι. κι εξής, η ανδρική αστική ενδυμασία υπαγόρευε και την χρήση των απαραίτητων κοσμητικών εξαρτημάτων, όπως ήταν το καπέλο, το μπαστούνι, η ταμπακιέρα και τα χαρακτηριστικά ρολόγια τσέπης. 


Πηγές:
-Αρχείο Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου-Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

Για περισσότερες πληροφορίες και νέες δωρεές αποτανθείτε στο τηλ. 22432578.
Επιμ. Κειμένου: Ελένη Χρίστου, Μέλος ΔΣ Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η Κιβωτός Ελληνικής Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής
σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών
και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου
σας προσκαλούν στη συναυλία,
που διοργανώνουν για την
 562η επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως
 


Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015, 07.45 μ.μ.



Αίθουσα Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,
(στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού Αγ. Ιωάννου Λευκωσίας)

Συμμετέχουν:
Η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Αγια-Σοφιά»
και οι οργανοπαίχτες:
Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι),
Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο),
Γιώργος Καλογήρου (λαούτο και τραγούδι),
Κυριάκος Γιωργάλλας (Κλαρίνο και σαντούρι),
Άννα Αριστείδου (κρουστά).

Tραγούδι:
Νεκτάριος Ιωάννου
και η Χορωδία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Αγια-Σοφιά»,
υπό τη διεύθυνση του ιδίου.

Παραδοσιακοί χοροί:
Χορευτικό συγκρότημα της Σχολής
υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Μελή.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες:
http://agiasofia-music.cy.net/        
Email: kivotosmusic@yahoo.com



Πρόσκληση για την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Γουρρίου



Μετά από αίτημα της Κοινότητας Γουρρίου προς την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών για βοήθεια στο στήσιμο ενός Μουσείου Λαϊκής Τέχνης  στο κέντρο της κοινότητάς τους, ανέλαβαν εκ μέρους της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών τη μουσειολογική μελέτη και έκθεση των αντικειμένων, η κ. Πόπη Μουπαγιατζή και δρ Ιωάννης Ηλιάδης. Η όλη προσπάθεια έλαβε χώρα κατά τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο του 2014. Αρκετά από τα αντικείμενα χρειάστηκε να καθαριστούν, να στερεωθούν και να συντηρηθούν. Σε αυτό βοήθησαν σπουδαστές συντήρησης στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονταν στην ΕΚΣ για εξάσκηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρασμος. Οι εργασίες συντήρησης έγιναν εκ μέρους της Εταιρείας Κυπριακών με την επίβλεψη του Αντιπρόεδρου της Εταιρείας, δρος Ιωάννη Ηλιάδη και τη συνεργασία του συντηρητή κ. Τάσου Ανδρέου εκ μέρους της Κοινότητας Γουρρίου. 

      Το Γούρρι είναι ένα μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, σε υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα και αριθμεί περίπου 300 κατοίκους. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή του χωριού πιστεύεται ότι το χωριό παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τον 5ο μ.Χ. αιώνα.
       Οι εργασίες συντήρησης αφορούσαν κυρίως την συντήρηση και το στήσιμο των αντικειμένων μέσα στους χώρους του Μουσείου. Έγινε επίσης φωτογράφηση όλων των εκθεμάτων ώστε να δημιουργηθεί κατάλογος όλων των έργων. Η συντήρηση αφορούσε ξύλινα, μεταλλικά και ελάχιστα δερμάτινα αντικείμενα.
Τα εγκαίνια του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, στις 10:00 π.μ

 












 












 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
 


Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών  γιόρτασε και φέτος με μεγάλη επιτυχία την Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στις 16 Μαΐου 2015. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
Φέτος, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης μέσα από τις εκδηλώσεις του προσπάθησε να θυμίσει στους παλιούς και να γνωρίσει στους νέους ότι μέρος της παράδοσής μας ήταν η αξιοποίηση όλων των υλικών που είχαμε γύρω μας. Γνωρίσαμε λοιπόν την παράδοσή μας μέσα από παρουσιάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων (υφαντική, Λευκαρίτικο κέντημα, ξυλογλυπτική, πλούμισμα κολοκύθας, υφαντική, κεντητική, ψαθοπλεκτική, αργυροχοΐα, κέντημα με κουκούλι μεταξοσκώληκα) από τεχνίτες της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και μέσα από εξειδικευμένες ξεναγήσεις στο μουσείο μας, δίνοντας έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση ανά τους αιώνες του υφιστάμενου κτηρίου (παλαιό μοναστήρι 15ου αιώνα, παλαιό αρχιεπισκοπικό μέγαρο, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου).  Επιπλέον για πρώτη φορά το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί “ηλεκτρονικά”  στο μουσείο μέσα από την εφαρμογή PEAKKIN.  Ζήσαμε μέσα από τον πίνακα του Μιχαήλ Κάσιαλου τα έθιμα του γάμου σε συνδυασμό με μικρά μονόπρακτα εντός των δωματίων του μουσείου.  Γνωρίσαμε τον πλούτο των κυπριακών παραμυθιών, παίξαμε κυνήγι θησαυρού εντός του μουσείου και κυπριακά παιχνίδια. Συμμετείχαμε σε εργαστήρια κεντητικής και μάθαμε να χειριζόμαστε το βελόνι, αλλά και το βελονάκι (σμιλί). Φτιάξαμε τα δικά μας αγγεία και γνωρίσαμε πως η παράδοση συνεχίζεται από τα αρχαία χρόνια. Επιπλέον, γευτήκαμε και μάθαμε μέσα από επίδειξη παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων.
Εργαστήκαμε όλοι μαζί στα εργαστήρια ανακύκλωσης, σε μια ιδιαίτερη περιδιάβαση στην παράδοσή μας, με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά που έχουμε γύρω μας να γίνουν κάτι μαγικό, μοναδικά δικό μας. Και μη ξεχνάτε και το «δέντρο της ανακύκλωσης» που θα συνεχίζει να μεγαλώνει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, ένα μοναδικό γλυπτό που φτιάξαμε όλοι μαζί για να κοσμεί το μουσείο μας. Επιπλέον παίζοντας, μάθαμε για την Ενέργεια μέσα από ευρηματικά παιχνίδια του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών και δώσαμε δεύτερη ζωή σε παλιά παιχνίδια με τη βοήθεια του Ιδρύματος για την Ενδυνάμωση της Νεολαίας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, την εταιρεία Bluepath (Peakkin), τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών,  τους εθελοντές της Δεύτερης Ευκαιρίας, την Κυριακή Κώστα, την Χαρά Ολυμπίου, την Χριστίνα Τσενέ, την Νεκταρία Κόκκινου, την Άντρη Θεοφάνους, την Παναγιώτα Κωνσταντίνου, την Θεογνωσία Χρίστου, τον Μάριο Δημητρίου, την Παρασκευή Σολωμού, τον Παναγιώτη Πασάντα, τον Ανδρέα Φασουλίδη και όλους όσους συμμετείχαν για μια υπέροχη μέρα.
Περισσότερες πληροφορίες www.cypriotstudies.org, τηλ. 22432578



ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
SHOP


Στηρίξτε κι εσείς την παράδοσή μας. Αγοράστε μοναδικά δώρα  εμπνευσμένα από την παράδοσή μας
και στηρίξτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (ιδρ. 1937), στην προσπάθειά του να συντηρήσει τα εκθέματά του.

 
Λευκαρίτικο κέντημα
Handmade traditional embroidery Lefkaritiko
Προσφορά από €30 €24| Offer  €30 €24
 



 





 
Χειροποίητο κέντημα με καραβάκι
Φέρει χρυσαφένια κορνίζα.
Τιμή έκπτωσης 19,5 ευρώ
Προς ενίσχυση του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου
 






 
Χειροποίητο γούρι  για το 2015 |
Ηandmade charm of 2015
Προσφορά  €16 |
Offer 
 €16
 
 
Χειροποίητο μαξιλαράκι  εμπνευσμένο από Παραδοσιακές Κυπριακές Φορεσιές  
Handmade pillow with inspired by traditional Cypriot Costumes
Προσφορά €28| Offer €28






 
  Επιλογή από μοτίβα κυπριακών κεντημάτων
  Σταυροβελονιά σε κορνίζα
  A selection of cypriot motives stavrovelonia
  Προσφορά  €29 | Offer  €29
 




 
Χειροποίητο σετ κρασιού Handmade Wine Set
Προσφορά €45 | Offer €45

 


Χειροποιίητο Πήλινο για κεράκι
| Clay candle holder
Προσφορά €5,50 |
Offer €5,50

Ξεχωριστά χειροποίητα κοσμήματα, φτιαγμένα από αληθινούς καρπούς. Special handmade jewellery, made of real seeds and fruits
Κόσμημα για το λαιμό με αληθινό καρπό βραχυχίτωνα και ψηφιδωτή τεχνική στο εσωτερικό
Τιμή πώλησης: 25 ευρώ.Προσφορά: 18 ευρώ


Necklace made of real BRACHYCHITON POPULNEUS and silver.
Price 25 euro. Offer of the month:18 euro



 
 
"Αρχάγγελος Μιχαήλ", ακριβές αντίγραφο στάφφας για τοιχάρμαρο, τύπου Ακανθού, συλλογή Μουσείου Λαϊκής Τέχνης
9 ευρώ 

 
"Archangel Michael", an exact copy of a motif in a wooden cupboard, Collection of Cyprus Folk Art Museum
9 euro

 


Κατάλογος Έκθεσης
"Ζωγραφίζοντας το Θείον".
35 ευρώ.
Για τα μέλη 24,50 ευρώ








 

Κατάλογος Έκθεσης
ΟΛΚΑΣ ΙΙ

Μέσα από χάρτες, πορτολάνους, χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. έως και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών.

Τιμή πώλησης 21 ευρώ.

Σημείωση: Στην έκθεση θα διατίθεται δωρεάν και εξειδικευμένος κατάλογος για την Κύπρο.











 
Share
Forward
+1
Tweet
Για εγγραφές νέων μελών μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση από την ιστοσελίδα μας:
http://cypriotstudies.org/eggrafi_melwn.html

Εγγραφή: 5 ευρώ
Ετήσια συνδρομή: 20 ευρώ
Καταστατικό: http://cypriotstudies.org/katastatiko.html

Κάθε μέλος δικαιούται με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής
-τον τόμο των Κυπριακών Σπουδών
(από το έτος εγγραφής του και εξής). 

-30%  έκπτωση στις εκδόσεις της Εταιρείας.
-Συμμετοχή κατόπιν αίτησης
στις επιτροπές της Εταιρείας
Υπενθυμίζουμε επίσης τα μέλη μας ότι η ετήσια συνδρομή καταβάλλεται στις αρχές κάθε έτους, 

Μπορείτε επίσης να προμηθευθείτε τους πρόσφατους κατάλογους εκθέσεων μας με την έκπτωση μέλους σας.
(Κατάλογος Κύπρος-Γερμανία -Από 45 ευρώ -31,50) και Ζωγραφίζοντας το Θείον από 35 ευρώ - 24,50 )

Εγγραφείτε σε μια από τις επιτροπές:
Εκδηλώσεων,
Ε΄Διεθνούς Κυπρολογικού,
Βιβλιοθήκης και Διαδικτύου,
Αρχείων
Γραπτή δήλωση στο cypriotstudies@gmail.com, τηλ. 22432578
Copyright © *|2015* *|LIST:Society of Cypriot Studies-Cyprus Folk Art Museum|*, All rights reserved.


Our mailing address is:
*|cypriotstudies@gmail.com|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences

..............................
Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών | Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.
Τ.Κ. 21436, 1508 Λευκωσία-Κύπρος                                           
Society of Cypriot Studies | Cyprus Folk Art Museum, 
P.O.B. 21436, 1508 Lefkosia-Cyprus
Τηλ. | Tel. 00357-22432578, Τηλ/τυπο | Fax. 00357-22343439
 
Χάρτης | Map https://goo.gl/maps/ST1g8
......................................
Ωράριο :
Τρίτη έως Παρασκευή 9:00-16:00, Σάββατο 9:00-13:00
Κυριακή& Δευτέρα Κλειστό


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου