Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΝΕΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ         |  SOCIETY OF CYPRIOT STUDIES
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ  |  CYPRUS FOLK ART MUSEUM

Έτος ιδρύσεως 1936                             |  Foundation 1936

                                                                                                         ΝΕΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015



Ξέρατε ότι:
Από την πρώτη Αύγουστου μέχρι την γιορτή του Σωτήρος έχουμε τις λεγόμενες «κακαουστιές» ή «καλαουστιές»; Σε αυτή την περίοδο δρούσαν  οι λεγόμενες «καλές γυναίκες» ή οι «ανεράες» (νεράιδες) και γι’ αυτό έπρεπε να προσέχουν να μην ανεβαίνουν σε δέντρο ή να μην κοιμούνται κάτω από καρυδιά ή συκιά, διότι πίστευαν ότι τους «άγγιζαν» οι ανεράες με αποτέλεσμα νευρικές διαταραχές.
Επίσης πίστευαν ότι
  • δεν έπρεπε να λουσθεί κάποιος, χωρίς να βάλει αγιασμό στο νερό
  • δεν έπρεπε να κόβει τα νύχια του
  • δεν έπρεπε να ζυμώσουν ή αν έπρεπε να ζυμώσουν έπρεπε να βάλουν στα ψωμιά «μαυρόκοκκον»
  • επηρεάζονταν τα μεταξωτά και έτσι οι οικοδέσποινες τα έβγαζαν από τα σεντούκια για να αεριστούν 
Στην Τηλλυρίαν  δεν έκαναν καμία εργασία κατά την πρώτη, την τρίτη και την έβδομη μέρα του μηνός.
Τον Αύγουστο επίσης συνήθιζαν να κάνουν μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Οι πρώτες τέσσερις μέρες αφορούσαν τον καιρό που θα είχε ο επόμενος Αύγουστος και από κει και πέρα κάθε μέρα του μήνα αντιστοιχεί σε ένα  μήνα του επόμενου έτους.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ.
Γ. Χ. Παπαχαραλάμπους,
 Κυπριακά Ήθη και Έθιμα, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, Λευκωσία 1965.

ΕΚΘΕΜΑ ΜΗΝOΣ ΙΟΥΛIOY 2015
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών έχει επιλέξει να σας παρουσιάσει ως έκθεμα των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου 2015 μια λύρα με το δοξάρι της (Α.Μ. 3573). Τη λύρα έφερε από την Αμμόχωστο η Κερυνειώτισσα Μαρούλα Καράσαββα-Ιωάννου, όπου ζούσε και εργαζόταν ως τηλεφωνήτρια. Όταν μετακόμισε στη Λευκωσία, πριν από την τουρκική εισβολή, την έφερε μαζί της μαζί με άλλα αντικείμενα και λίγους πίνακες του ζωγράφου αδελφού της, Γιαννάκη Καράσαββα. Είναι ξύλινη, τρίχορδη, με κυρτή ράχη και φέρει ανάγλυφο σκάλισμα στην κεφαλή. Στο δοξάρι βρίσκονται τοποθετημένα τρία μεταλλικά κουδουνάκια. Πιθανόν να είναι ποντιακή, ωστόσο δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση ή τον κατασκευαστή της.
Η λύρα ήταν το μουσικό όργανο του παππού της, Σάββα Μαλακού από τον Καραβά. Ο Σάββας Μαλακός έπαιζε και τραγουδούσε με τη λύρα του σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ήταν μάγειρας στο νοσοκομείο Κερύνειας, όπου γνώρισε τη Μαρία, την οποία είχε συνοδεύσει από τη Βηρυτό η Αγγλίδα νοσοκόμα ονόματι Miss Trey, για να εργαστεί και αυτή στο νοσοκομείο. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν το Θεοχάρη, το Γιώργο, το Χαράλαμπο και τη Χρυστάλλα. Ο Σάββας Μαλακός απεβίωσε το 1953. Του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Μαλακός» λόγω του ήπιου χαρακτήρα του.
Η Μαρούλλα είναι κόρη του Σάββα και της Χρυστάλλας Καράσαββα, οι οποίοι  παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Πάνω Κερύνεια πολλά χρόνια μετά την εισβολή, καθώς αρνούνταν να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Όταν αρρώστησε η Χρυστάλλα μεταφέρθηκε στη Λευκωσία, όπου και λίγες μέρες μετά απεβίωσε. Ο Σάββας Καράσαββας, καταγόταν από το χωριό Θέρμια της επαρχίας Κερύνειας. Ήταν συγγενής του Σάββα Θ. Χρίστη, επίσης από τη Θέρμια, δικηγόρου, Εθναρχικού Συμβούλου και μέλους της Σχολικής Εφορείας Κερύνειας.
Για περισσότερες πληροφορίες και νέες δωρεές αποτανθείτε στο τηλ. 22432578.
Επιμ. Κειμένου: Άντρη Θεοφάνους, Μέλος Συνδέσμου «Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου».


Πηγές:
-Αρχείο Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου-Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών



 

 

ΕΚΘΕΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών έχει επιλέξει να σας παρουσιάσει ως έκθεμα του μηνός Αυγούστου 2015 ένα γαλευτήρι. Το γαλευτήρι (ΑΜ 486) αγοράστηκε το 1951 από τον Αγ. Θεόδωρο Αγρού και κατασκευάστηκε στο χωριό Φοινί.
Το γαλευτήρι ήταν πήλινο αγγείο που χρησίμευε για το άρμεγμα των αιγοπροβάτων. Το γάλα μαζευόταν στο μεγάλο άνοιγμα και στη συνέχεια χυνόταν από την προχοή. Η διαδικασία αυτή εξυπηρετούσε στην μεταφορά του γάλακτος και ακολούθως στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μορφή και η λειτουργία μάλιστα του συγκεκριμένου αγγείου  στην Κύπρο παρέμενε η ίδια από την εποχή του Χαλκού.
Τα πλείστα πήλινα αγγεία που κατασκευάζονταν προορίζονταν για οικιακή χρήση ή εξυπηρετούσαν τις αγροτικές εργασίες. Για παράδειγμα η τέχνη της αγγειοπλαστικής έχει να επιδείξει έργα, όπως πιθάρια για τη φύλαξη του κρασιού και του λαδιού και κούζες για τη μεταφορά του νερού. Τα χωριά Φοινί και Κόρνος ήταν ιδιαίτερα γνωστά για την τέχνη της αγγειοπλαστικής, όπως επίσης και η Λάπηθος με τη γνωστή τεχνική της εφυάλωσης με τα «αλοιφτά» κεραμικά.
Για περισσότερες πληροφορίες και νέες δωρεές αποταθείτε στο τηλ. 22432578.
Επιμ. Κειμένου: Άντρη Θεοφάνους, Μέλος Συνδέσμου «Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης
Κύπρου».
Πηγές:
-Αρχείο Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου-Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών
-Δημητρίου Μαργαρίτα, Θησαυροί του Εθνογραφικού Μουσείου Κύπρου, Λευκωσία, 2002
-Δημητρίου Μαργαρίτα, Παραδοσιακή Αγγειοπλαστική στην Κύπρο, Λευκωσία, 2001
-Παπαδημητρίου Ελένη, Η Λαϊκή Τέχνη της Κύπρου, 1996
      -Παπαδημητρίου Ελένη, Νεότερη εφυαλωμένη κεραμική της Κύπρου. Τα εργαστήρια Λαπήθου, Εν Τύποις, Λευκωσία, 2005
     -Λαϊκοί τεχνίτες της Κύπρου, Δήμος Λευκωσίας, 1982
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Φωτογραφική Έκθεση ΟΛΚΑΣ ΙΙ, 
Κάστρο Πάφου, Εγκαίνια 11 Ιουλίου 2015
Διάρκεια 1/7/2015 έως 30/8/2015


ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η Έκθεση ΟΛΚΑΣ ΙΙ μεταφέρθηκε από 1 Ιουλίου 2015 στο Κάστρο της Πάφου και θα παραμείνει έως το τέλος Αυγούστου 2015. 
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από τις 8.30 πμ έως 7.30 μμ. 


Photographic exhibition “Olkas II., Sailing from and to Byzantium” organized by the Society of Cypriot Studies and the European Centre of Byzantine and Postbyzantine Monuments in Thessaloniki.
It presents the magnificent world 
of the East, from the Black Sea to Cyprus through maps, engravings, 
manuscripts and photos of numerous harbor views from the 12th century until today.
Medieval Castle of Pafos.
Opening hours: Monday to Sunday 08.30-
19.30
1/7/2015-30/8/2015

Η Έκθεση φιλοξενείται στη Πάφο με τη συνεργασία του Δήμου Πάφου και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής. Μέσα από χάρτες, πορτολάνους, χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 11ο αιώνα έως σήμερα αναπαρίστανται ποικίλες όψεις 63 λιμανιών από τον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Κύπρο αναδεικνύοντας παράλληλα το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν της Ελλάδος, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Γεωργίας και Κύπρου.
Για περισσότερους από ένδεκα αιώνες, τα καράβια της βυζαντινής Ανατολής και της λατινικής Δύσης ταξίδευαν μεταφέροντας προϊόντα, εμπόρους, περιηγητές, καλλιτέχνες και προσκυνητές. Τα λιμάνια που αναπτύχθηκαν γύρω από τις ακτές αποτελούσαν χώρους ελλιμενισμού των πλοίων, αλλά και τόπους όπου τα εισαγόμενα προϊόντα έφταναν στις ντόπιες αγορές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής, ένδυσης, καλλωπισμού, αλλά και πρώτων υλών. Βασικό καταναλωτικό κέντρο για το μεγαλύτερο διάστημα από τον δ΄ αιώνα έως τουλάχιστον τον ιε΄ ήταν η Κωνσταντινούπολις, η οποία ως πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας αποτελούσε την πιο πολυάριθμη πόλη. Στα έξι λιμάνια της βυζαντινής πρωτεύουσας που αναπτύχθηκαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στον Κεράτιο Κόλπο κατέφθαναν καθημερινώς αναρίθμητα πλοία από μακρινούς προορισμούς της Μεσογείου, του Αιγαίου, αλλά και του Ευξείνου Πόντου, τα οποία προμήθευαν τις αγορές της Κωνσταντινούπολης με τα απαραίτητα προϊόντα και αγαθά.
Στον Εύξεινο Πόντο, περιμετρικά των ακτών αναπτύχθηκαν ήδη από την αρχαϊκή περίοδο λιμάνια, τα οποία διατηρούσαν για αιώνες στενές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, από την οποία ξεκινούσαν και στην οποία κατέληγαν πολλές θαλάσσιες διαδρομές. Αντίστοιχα, τα λιμάνια της Κύπρου, όπως και όλα σχεδόν τα νησιωτικά λιμάνια του Αιγαίου λειτούργησαν αδιάκοπα ως τελικοί προορισμοί, αλλά και ως ενδιάμεσοι σταθμοί των μεγάλων ταξιδιών που έκαναν οι έμποροι, οι προσκυνητές και οι ταξιδευτές και ως εφαλτήρια προς τους Αγίους Τόπους.
Σήμερα, στα λιμάνια αυτά σώζονται εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα, μνημεία και αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από τους πρώιμους, μέσους και ύστερους βυζαντινούς χρόνους, τη Φραγκοκρατία και την Ενετοκρατία, τα οποία αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού και το δίκτυο επικοινωνίας μέσω των θαλάσσιων μεταφορών που αναπτύχθηκε σε μια τεράστια περιοχή από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τη Μεσόγειο.
Συνδιοργανωτές: Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών- Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων 

Συμμετοχή στο Πολιτιστικό Λαογραφικό Διήμερο (28-29 Αυγούστου 2015) που οργανώνει ο Λαογραφικός Όμιλος "Κτήμα Πάφου, στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου
με τη διάλεξη του μέλους της ΕΚΣ, Μαρίας Μιχαήλ:
"Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ταξιδεύει στην Πάφο: Ματιές στον Κόσμο της Κύπρου στα μέσα του 20ου αιώνα".
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.
 




ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
SHOP


Στηρίξτε κι εσείς την παράδοσή μας. Αγοράστε μοναδικά δώρα  εμπνευσμένα από την παράδοσή μας
και στηρίξτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (ιδρ. 1937), στην προσπάθειά του να συντηρήσει τα εκθέματά του.

 
Χειροποίητο πήλινο Λαπηθκιώτικο φλιτζανάκι για κυπριακό καφέ, με πιατάκι.
Τιμή: 5 ευρώ

Handmade cup for cyprus coffee (pottery of Lapithos village).
Price: 5 euros



 

Πήλινο θυμιατήρι
Τιμή πώλησης: 12 ευρώ. Προσφορά: 11 ευρώ

Handmade clay incense burner.
Price:12 euro. Offer of the month: 11 euro



 

Χειροποιίητο Πήλινο για κεράκι
| Clay candle holder
Προσφορά €5,50 |
Offer €5,50

Ξεχωριστά χειροποίητα κοσμήματα, φτιαγμένα από αληθινούς καρπούς. Special handmade jewellery, made of real seeds and fruits
Κόσμημα για το λαιμό με αληθινό λεμονάκι και ασήμι.
Τιμή πώλησης: 13 ευρώ. Προσφορά: 10 ευρώ


Necklace made of real lemon fruit and silver.
Price: 13 euro. Offer of the month: 10 euro



 

Λευκαρίτικο κέντημα
Handmade traditional embroidery Lefkaritiko
Προσφορά από €30 €24| Offer  €30 €24
 



 





 


Χειροποίητο κέντημα με καραβάκι
Φέρει χρυσαφένια κορνίζα.
Τιμή έκπτωσης 19,5 ευρώ
Προς ενίσχυση του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου
 






 

Χειροποίητο σετ κρασιού Handmade Wine Set
Προσφορά €45 | Offer €45

 


 
"Αρχάγγελος Μιχαήλ", ακριβές αντίγραφο στάφφας για τοιχάρμαρο, τύπου Ακανθού, συλλογή Μουσείου Λαϊκής Τέχνης
9 ευρώ 

 
"Archangel Michael", an exact copy of a motif in a wooden cupboard, Collection of Cyprus Folk Art Museum
9 euro

 


Κατάλογος Έκθεσης
"Ζωγραφίζοντας το Θείον".
35 ευρώ.
Για τα μέλη 24,50 ευρώ








 


Κατάλογος Έκθεσης
ΟΛΚΑΣ ΙΙ

Μέσα από χάρτες, πορτολάνους, χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. έως και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών.

Τιμή πώλησης 21 ευρώ.

Σημείωση: Στην έκθεση θα διατίθεται δωρεάν και εξειδικευμένος κατάλογος για την Κύπρο.











 

Share
Forward
+1
Tweet
Για εγγραφές νέων μελών μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση από την ιστοσελίδα μας:
http://cypriotstudies.org/eggrafi_melwn.html

Εγγραφή: 5 ευρώ
Ετήσια συνδρομή: 20 ευρώ
Καταστατικό: http://cypriotstudies.org/katastatiko.html

Κάθε μέλος δικαιούται με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής
-τον τόμο των Κυπριακών Σπουδών
(από το έτος εγγραφής του και εξής). 

-30%  έκπτωση στις εκδόσεις της Εταιρείας.
-Συμμετοχή κατόπιν αίτησης
στις επιτροπές της Εταιρείας
Υπενθυμίζουμε επίσης τα μέλη μας ότι η ετήσια συνδρομή καταβάλλεται στις αρχές κάθε έτους, 

Μπορείτε επίσης να προμηθευθείτε τους πρόσφατους κατάλογους εκθέσεων μας με την έκπτωση μέλους σας.
(Κατάλογος Κύπρος-Γερμανία -Από 45 ευρώ -31,50) και Ζωγραφίζοντας το Θείον από 35 ευρώ - 24,50 )

Εγγραφείτε σε μια από τις επιτροπές:
Εκδηλώσεων,
Ε΄Διεθνούς Κυπρολογικού,
Βιβλιοθήκης και Διαδικτύου,
Αρχείων
Γραπτή δήλωση στο cypriotstudies@gmail.com, τηλ.22432578
Copyright © *|2015* *|LIST:Society of Cypriot Studies-Cyprus Folk Art Museum|*, All rights reserved.


Our mailing address is:
*|cypriotstudies@gmail.com|*

unsubscribe from this list    update subscription preferences

..............................
Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών | Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.
Τ.Κ. 21436, 1508 Λευκωσία-Κύπρος                                           
Society of Cypriot Studies | Cyprus Folk Art Museum, 
P.O.B. 21436, 1508 Lefkosia-Cyprus
Τηλ. | Tel. 00357-22432578, Τηλ/τυπο | Fax. 00357-22343439
 
Χάρτης | Map https://goo.gl/maps/ST1g8
......................................
Ωράριο :
Τρίτη έως Παρασκευή 9:00-16:00, Σάββατο 9:00-13:00
Κυριακή& Δευτέρα Κλειστό


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου