Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Αρ. Πρωτ. Εξερχ. 0023/17
Λευκωσία, 1η Φεβρουαρίου 2017

H Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών προγραμματίζει τη διοργάνωση εικαστικής έκθεσης με θέμα: «Η ζωή μετά θάνατον. Μία πολιτισμική προσέγγιση στη διατήρηση της ανάμνησης των τεθνεώτων μέσα από την τέχνη και τις ταφικές παραδόσεις στην Κύπρο από την Αρχαιότητα έως τις ημέρες μας», βάσει του σκεπτικού της έκθεσης που ακολουθεί. Η έκθεση πρόκειται να διοργανωθεί στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας ΠΑΦΟΣ2017 και AARHUS2017 και θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Παλαιάς Ηλεκτρικής στην Πάφο τον Ιούλιο του 2017. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να αποστείλουν ένα έργο τους που προτείνουν για την συγκεκριμένη θεματική με τίτλο, φωτογραφημένο σε υψηλή ανάλυση (300 dpi), την ταυτότητα του έργου (υλικά, διαστάσεις, έτος δημιουργίας κτλ.), σύντομη περιγραφή του έργου (μέχρι 250 λέξεις) σχετικά με τον συμβολισμό του και τον τρόπο που εντάσσεται στη θεματική της έκθεσης και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 250 λέξεις).

Τελευταία ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος ορίζεται η 6η Μαρτίου 2017. Τα έργα θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή και οι τίτλοι των προκριθέντων έργων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών: www.cypriotstudies.org Τα προκριθέντα έργα θα ενταχθούν στην ανωτέρω έκθεση και θα συμπεριληφθούν στον εικονογραφημένο κατάλογό της.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ, όπως επικοινωνήσετε με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στο τηλέφωνο 22 432 578 και ώρες Δευτέρα-Σάββατο 10:00-13.00 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: cypriotstudies@gmail.com
         
Κεντρική ιδέα της έκθεσης  «Η ζωή μετά θάνατον. Μία πολιτισμική προσέγγιση στη διατήρηση της ανάμνησης των τεθνεώτων μέσα από την τέχνη της Κύπρου και της Δανίας από την Αρχαιότητα έως τις ημέρες μας» αποτελεί η έρευνα και παρουσίαση για το τί πρακτικές, δοξασίες, ήθη, έθιμα και συνήθειες συνδέονται με τη διατήρηση της μνήμης των νεκρών στην παράδοση της Κύπρου.
Χρονικά η έκθεση θα κινηθεί από την Αρχαιότητα έως σήμερα με την έκθεση αρχαιοτήτων από Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, την παρουσίαση φορητών εικόνων και την απεικόνιση τοιχογραφιών από τον Μεσαιωνικό κόσμο της Μεγαλονήσου και σχετικών εκθεμάτων από την Τουρκοκρατία, Αγγλοκρατία και τη σύγχρονη περίοδο, καθώς επίσης και παρουσίαση βίντεο, ηχητικών ντοκουμέντων και τρισδιάστατων σχετικών εφαρμογών. Σκοπός είναι η αναδρομή και δι' αυτής η παρουσίαση της πολιτιστικής μας συνέχειας και ιστορίας διαμέσου των αιώνων, σε ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας, προεκτείνοντας το ενδιαφέρον στις δοξασίες και πρακτικές στις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός) διαφυλάττοντας όμως τη θρησκευτική και εθνική παραδοσιακή ταυτότητα και συνείδηση του καθενός, χωρίς διολίσθηση στο φαινόμενο του Διαχριστιανικού ή Διαθρησκειακού Συγκρητισμού.
Παράλληλα, η ἐκθεση θα είναι σπονδυλωτή, δεδομένου ότι θα παραπέμπει τον επισκέπτη με εκπόνηση Φυλλαδίου Ειδικών Διαδρομών σε ταφικούς χώρους στην επαρχία Πάφου (π.χ. Τάφοι των Βασιλέων, Κατακόμβη Αγίας Σολομονής και του Αγίου Λαμπριανού, Τάφος Δανού βασιλέως Ερίκου του Αγαθού στη Χρυσοπολίτισσα, Τουρκοκυπριακό κοιμητήριο Πάφου, Τάφος Οσίου Νεοφύτου στην Τάλα, σαρκοφάγοι αγίων στις Αρόδες, αρχαία νεκροταφεία και νεκροπόλεις), αλλά και στην ευρύτερη Κύπρο (Τάφος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, Αρμενικό Κοιμητήριο, νεκροπόλεις Αμαθούντος, Κιτίου και Ερήμης, ταφικά συγκροτήματα Ταμασού). Δι αυτού του τρόπου θα αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός μας πλούτος αναδεινύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, εντάσσοντας ήθη, έθιμα και δοξασίες και των υπολοίπων κοινοτήτων της Κύπρου (Μουσουλμάνων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Ρωμαιοκαθολικών κτλ.). Παράλληλα θα αναδειχθούν οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών (π.χ. Τάφος Δανού βασιλέως Ερίκου του Αγαθού στη Χρυσοπολίτισσα Πάφου).




δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου
Πρόεδρος Δ.Σ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου